Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten, bewustzijn, verhalen en gebeurtenissen.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens de Grand Prix: het gebeurt vaak in een context van toxische mannelijkheid

07-09-2022

'Met jou wil ik wel een trio', 'dikke tieten', 'lekker wijf'. Dit zijn slechts enkele uitspraken die vrouwen tijdens het weekend van de Grand Prix in Zandvoort naar hun hoofd kregen geslingerd. Seksueel grensoverschrijdend gedrag bleek er de norm te zijn. Maar de vrouwelijke bezoekers van de GP zijn er helemaal klaar mee.

Nog langer wachten na aangifte verkrachting dreigt

04-06-2021

Het nieuwe wetsvoorstel omtrent seksuele misdrijven leidt waarschijnlijk tot een langere wachttijd voor slachtoffers van seksueel geweld. Het duurt nu al lang voordat aangiftes van verkrachting in behandeling worden genomen door capaciteitsproblemen bij de politie, maar het gevaar bestaat dat die wachttijd alleen maar zal toenemen. De capaciteit bij de politie moet worden uitgebreid als de nieuwe wet er komt. Dat stellen het Centrum Seksueel Geweld, Amnesty International, kenniscentrum seksualiteit Rutgers en Slachtofferhulp Nederland tegenover de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau.

Parlement Spanje stemt in met 'Alleen ja is ja'-sekswet

27-05-2022

De Spaanse Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel waardoor uitdrukkelijke toestemming nodig is voor seks. Alle andere gevallen worden in principe gezien als verkrachting.

Placeholder Image

1 op de 10 studenten slachtoffer van verkrachting

09-06-2021

1 op de 10 vrouwelijke studenten is tijdens haar studie verkracht. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Amnesty International. Bij mannen gaat het om 1 procent. Amnesty gaat in gesprek met hogescholen en universiteiten.

Placeholder Image

Ook 1 op 5 mannen slachtoffer van seksueel geweld: “Het zijn niet alleen jonge meisjes die verkracht worden”

15-06-2021

Een onderzoek van onze zuiderburen onthult zorgwekkende cijfers: 1 op de 5 Belgische mannen krijgt ooit te maken met seksueel geweld. Onderzoeker Ines Keygnaert (UGent) pleit voor meer bewustwording en kennis over seksueel geweld bij mannen. “We moeten af van de mythe dat de slachtoffers alleen jonge meisjes zijn,” zegt ze.

Placeholder Image

Van cupmaten raden tot ‘seksmails’: werknemers melden seksuele intimidatie vaak niet

28-06-2021

16 procent van de Nederlandse werknemers heeft de afgelopen tien jaar wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie op de werkvloer. Vrouwen twee keer zoveel als mannen. Maar van al deze slachtoffers, maakt maar 37% daar een melding van. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat het College voor de Rechten van de Mens heeft uitgevoerd.