top of page
Nieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten, bewustzijn, verhalen en gebeurtenissen.

Wet Seksuele Misdrijven aangenomen door Eerste Kamer

20-03-2024

Op 19 maart 2024 is het wetsvoorstel Wet Seksuele Misdrijven met een ruime meerderheid aangenomen door de Eerste Kamer.

GRENSVERLEGGERS alumni festival

20-07-2023

Kom jij naar het alumni festival?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis ‘schokkend, maar niet uniek’

02-06-2023

De conclusies uit het rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid naar buiten bracht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van gevangenispersoneel jegens gevangenen in de vrouwengevangenis Nieuwersluis zijn volgens criminoloog Anne-Marie Slotboom “schokkend, maar niet uniek”.

Meer ruimte en privacy na seksueel geweld

06-04-2023

In Nederland kunnen slachtoffers van seksueel geweld terecht op 16 locaties voor de juiste zorg. De vernieuwde CSG locatie in het UMC Utrecht is één van deze locaties.

Jaar cel geëist voor stiekem verwijderen condoom tijdens seks

28-02-2023

Het Openbaar Ministerie heeft in Dordrecht in twee aparte zaken tegen twee mannen celstraffen van een jaar geëist omdat ze tijdens de seks stiekem hun condoom zouden hebben verwijderd. Ook wordt geëist dat de mannen immateriële schadevergoeding aan de vermeende slachtoffers betalen.

Politie registreerde meer seksuele misdrijven: '10.000 is maar topje van de ijsberg'

02-03-2023

De politie heeft vorig jaar 9.900 seksuele misdrijven geregistreerd. Dat zijn er 1.100 meer dan in 2021, meldt statistiekbureau CBS op basis van politiecijfers. Maar dat aantal is nog maar "het topje van de ijsberg", zegt Iva Bicanic, directeur-bestuurder van het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG).

Kabinet presenteert actieprogramma tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld

13-01-2023

Samen met de samenleving en vele verschillende organisaties wil het kabinet seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aanpakken. Onder meer met wet- en regelgeving, publiekscampagnes, het realiseren van een veilige werkomgeving, de rol van omstanders en goede hulpverlening.

Ook huisarts mag abortuspil verstrekken, Eerste Kamer stemt voor

06-12-2022

Huisartsen mogen binnenkort de abortuspil verstrekken. Na de Tweede Kamer stemde vandaag ook de Eerste Kamer in met de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, D66 en VVD.

Centrum Seksueel Geweld ontving dit jaar een recordaantal meldingen

16-11-2022

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) heeft sinds zijn oprichting tien jaar geleden nog nooit zoveel meldingen gekregen.

Aantal meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag neemt nog steeds toe

02-10-2022

Nog altijd komen er meer meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij meldpunten en organisaties binnen dan voor de onthullingen rond The voice of Holland. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Bedrijven pakken ongewenst gedrag (heel) voorzichtig aan

26-09-2022

De maatschappelijke discussie over ongewenst gedrag zorgt voor een voorzichtige kentering op de werkvloer, blijkt uit nieuw onderzoek. Hoe positief die verandering is, ligt aan wie je het vraagt.

Een derde van werkend Nederland heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag

26-09-2022

Maar liefst 40,8% van de werkgevers heeft er weet van dat een collega slachtoffer werd van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Bijna de helft van de medewerkers en hun leidinggevenden hebben last van seksueel getinte grappen op het werk. Tegelijk staat bij ruim een kwart van de medewerkers (26,5%) en een op de vijf ondervraagde werkgevers (20,8%) grensoverschrijdend gedrag niet op de agenda, ondanks de maatschappelijke discussie. Dat blijkt uit een onderzoek van Zorg van de Zaak naar grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Vrouwen en biseksuelen vaakst slachtoffer seksueel grensoverschrijdend gedrag

21-09-2022

Bijna een kwart van de vrouwen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar was in 2020 slachtoffer van non-verbaal seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast maakten biseksuele personen vaker seksueel grensoverschrijdend gedrag mee dan mensen met een andere seksuele voorkeur. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van expertisecentrum Rutgers in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens de Grand Prix: het gebeurt vaak in een context van toxische mannelijkheid

07-09-2022

'Met jou wil ik wel een trio', 'dikke tieten', 'lekker wijf'. Dit zijn slechts enkele uitspraken die vrouwen tijdens het weekend van de Grand Prix in Zandvoort naar hun hoofd kregen geslingerd. Seksueel grensoverschrijdend gedrag bleek er de norm te zijn. Maar de vrouwelijke bezoekers van de GP zijn er helemaal klaar mee.

Nog langer wachten na aangifte verkrachting dreigt

04-06-2021

Het nieuwe wetsvoorstel omtrent seksuele misdrijven leidt waarschijnlijk tot een langere wachttijd voor slachtoffers van seksueel geweld. Het duurt nu al lang voordat aangiftes van verkrachting in behandeling worden genomen door capaciteitsproblemen bij de politie, maar het gevaar bestaat dat die wachttijd alleen maar zal toenemen. De capaciteit bij de politie moet worden uitgebreid als de nieuwe wet er komt. Dat stellen het Centrum Seksueel Geweld, Amnesty International, kenniscentrum seksualiteit Rutgers en Slachtofferhulp Nederland tegenover de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau.

Parlement Spanje stemt in met 'Alleen ja is ja'-sekswet

27-05-2022

De Spaanse Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel waardoor uitdrukkelijke toestemming nodig is voor seks. Alle andere gevallen worden in principe gezien als verkrachting.

Placeholder Image

1 op de 10 studenten slachtoffer van verkrachting

09-06-2021

1 op de 10 vrouwelijke studenten is tijdens haar studie verkracht. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Amnesty International. Bij mannen gaat het om 1 procent. Amnesty gaat in gesprek met hogescholen en universiteiten.

Placeholder Image

Ook 1 op 5 mannen slachtoffer van seksueel geweld: “Het zijn niet alleen jonge meisjes die verkracht worden”

15-06-2021

Een onderzoek van onze zuiderburen onthult zorgwekkende cijfers: 1 op de 5 Belgische mannen krijgt ooit te maken met seksueel geweld. Onderzoeker Ines Keygnaert (UGent) pleit voor meer bewustwording en kennis over seksueel geweld bij mannen. “We moeten af van de mythe dat de slachtoffers alleen jonge meisjes zijn,” zegt ze.

Placeholder Image

Van cupmaten raden tot ‘seksmails’: werknemers melden seksuele intimidatie vaak niet

28-06-2021

16 procent van de Nederlandse werknemers heeft de afgelopen tien jaar wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie op de werkvloer. Vrouwen twee keer zoveel als mannen. Maar van al deze slachtoffers, maakt maar 37% daar een melding van. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat het College voor de Rechten van de Mens heeft uitgevoerd.

bottom of page