top of page

Seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens de Grand Prix: het gebeurt vaak in een context van toxische mannelijkheid

'Met jou wil ik wel een trio', 'dikke tieten', 'lekker wijf'. Dit zijn slechts enkele uitspraken die vrouwen tijdens het weekend van de Grand Prix in Zandvoort naar hun hoofd kregen geslingerd. Seksueel grensoverschrijdend gedrag bleek er de norm te zijn. Maar de vrouwelijke bezoekers van de GP zijn er helemaal klaar mee.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens de Grand Prix: het gebeurt vaak in een context van toxische mannelijkheid

Via RTL 


Yvonne en haar collega werkten dit weekend op het circuit: ze reden rond met een bierbuggy en tapten op verschillende plekken glazen vol. "Het was niet aardig wat die mannen deden, het was geen flirten, het was gewoon bedreigend en ik voelde me er kwetsbaar door." Als Yvonne de mannen het pinapparaat gaf, zeiden ze dat ze hem er bij haar ook wel in wilden steken. Als mannen dicht achter de bierbuggy en dus achter Yvonne en haar collega liepen, zeiden ze dat ze dat 'wel lekker' vonden, 'achterlangs komen'.


Ze noemden Yvonne 'schat'. 'Wijf'. 'Lekker ding'. Ook waren er aanrakingen: mannen raakten hun arm aan, probeerden hen een handkusje te geven, en één man beukte Yvonnes collega zowat omver. "Pas achteraf beseften we: het is niet oké dat dit gebeurt. Het is vrouwonvriendelijk, onbeschoft en strafbaar."


Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, zegt over de incidenten: "Het verbaast mij niet dat het ook hier voorkomt. Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt namelijk overal voor. We moeten het zodra het aan de orde is direct bestrijden. Daarom is het ook belangrijk dat omstanders als ze het signaleren er meteen iets van zeggen. Iedereen moet zich bij een sportwedstrijd veilig kunnen voelen."

Ze zegt het positief te vinden dat de vrouwen die dit meemaakten 'het hebben gemeld en naar voren zijn gestapt met hun verhaal'. Hamer: "Het is belangrijk dat de organisatie het nu oppakt."


Lees het hele artikel van RTL hier

bottom of page