top of page
Een groen/blauwig vlak met aan de boven- en onderkant inhammen. Het moet een waterstroom voorstellen.

Informatie

Voor lotgenoten & omstanders van seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wat is seksueel grensoverschrijdend
gedrag?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een parapluterm voor al het seksueel getinte gedrag dat bij een ander over diens grenzen gaat. Dit gedrag kent veel verschijningsvormen, zowel verbaal als non-verbaal, zowel fysiek als mentaal. Maar elke vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag laat een stempel achter en verandert jou als persoon. Wij zijn hier om je door die verandering heen te helpen en je te ondersteunen, op welk punt van het verwerkingsproces je je dan ook bevindt.

Je hoeft het niet alleen te doen...

Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag komt vaak veel schaamte kijken. Dit komt omdat het nog steeds een groot taboe is om hierover te spreken en er nog altijd sprake is van veel victim blaming. SafeHaven wil dit doorbreken door slachtoffers, lotgenoten en omstanders de mogelijkheid te geven om over hun ervaringen te spreken en hulp breder toegankelijk te maken. Sharing = Caring!

Image by Womanizer Toys

Community

Onze community is speciaal bedoeld voor jou om jouw verhaal te delen, vragen te stellen en herkenning te vinden. In de verschillende groepen kom je in contact met lotgenoten.

Image by Daniel Thomas

Ervaringsverhalen

Op onze blog delen we niet alleen artikelen en poezie
maar ook ervaringsverhalen en interviews met mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt.

Image by Emre

Hulpverlening

Ben jij klaar voor een volgende stap en op zoek naar professionele hulp? Op onze pagina 'goed op weg' hebben we op een rijtje gezet welke organisaties jou verder kunnen helpen.

Van alle mensen zeg wel eens seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt te hebben. 15,

...want je bent niet alleen

62,5% van alle respondenten uit ons onderzoek in 2021 geven aan wel eens seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Nog eens 15% zegt het niet zeker te weten. Verder kent 8 van de 10 mensen iemand in hun omgeving die seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt.

Aangifte doen?

Wat zijn eigenlijk mijn rechten?

Als je seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt, ga je door verschillende fases van verwerking. Een van deze fases is het onderzoeken of je aangifte kan en wil doen. Om hier een keuze in te maken vraag je je waarschijnlijk af: wat zijn eigenlijk mijn rechten? Wat zegt de wet dat wel en niet mag en wat komt daar allemaal bij kijken? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Image by Artem Kovalev

Seksueel grensoverschrijdend gedrag vindt plaats in een context waar door vooroordelen gedreven daden de norm zijn. Laat het niet zo ver komen. Spreek een ander aan.

Bron: Emancipator

De piramide van geweld tegen vrouwen in de SafeHaven kleuren.

"Als ik iemand leuk vind en het is wederzijds dan vraag ik altijd of diegene het zeker weet voor ik verder ga.
Als we beide akkoord gaan kan het doorgang hebben.
Maar ik blijf ook wel tussendoor checken of het nog fijn is, of geef zelf aan of ik het nog wel fijn vind.

Ik geloof dat communicatie een blijvend iets is, ook als men elkaar leuk vindt. Als je niet praat weet iemand anders niet wat jouw grenzen zijn maar ook jij niet wat andermans grenzen zijn."

bottom of page