top of page
vrouwe-justitia_edited.jpg

Wat zijn mijn rechten?

Als je seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt, ga je door verschillende fases van verwerking. Een van deze fases is het onderzoeken of je aangifte kan en wil doen. Om hier een keuze in te maken vraag je je waarschijnlijk af: wat zijn eigenlijk mijn rechten? Wat zegt de wet dat wel en niet mag en wat komt daar allemaal bij kijken? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

De keuze voor aangifte is heel persoonlijk

Niemand kan die keuze voor jou maken behalve jijzelf. Toch kunnen we je helpen, door jou de juiste informatie aan te bieden om een weloverwogen beslissing te maken.

Daarom hebben wij voor jou op een rijtje gezet welke vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar zijn en welke (nog) niet, geven we aan wat in elk geval je rechten zijn en kun je in onze groep "Aangifte" met andere lotgenoten praten over het wel of niet doen van aangifte.

Image by Francois Olwage

Strafbaar of niet?

Om een weloverwogen keuze te kunnen maken over of en op welke manier je wilt melden wat jou is overkomen, is het belangrijk dat je weet of het om een strafbaar feit gaat of niet. Wij hebben het voor je uitgezocht. Zweef met je muis over een van de twee opties en bekijk de lijst van strafbare- en niet strafbare feiten.

Image by Shifaaz shamoon

Strafbaar

Welke vormen van grensoverschrijdend gedrag zijn strafbaar? Voor welke vormen kan je aangifte doen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Image by Kees Streefkerk

Niet strafbaar

Welke vormen van grensoverschrijdend gedrag zijn nog niet strafbaar? En wat kan je in dat geval doen? Wij zochten het uit.

Welke keuze je ook maakt

Wij veroordelen je niet. Wij vinden het heel belangrijk dat jij zeggenschap hebt over jouw eigen proces. Laat je dan ook nooit overhalen door iemand om wel of geen aangifte te doen. Dit is 100% jouw eigen keuze!

Wil je met iemand praten over aangifte doen? Stel je vraag in onze groep 'Aangifte' in de community.

Image by Ryan Loughlin
bottom of page