top of page

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis ‘schokkend, maar niet uniek’

De conclusies uit het rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid naar buiten bracht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van gevangenispersoneel jegens gevangenen in de vrouwengevangenis Nieuwersluis zijn volgens criminoloog Anne-Marie Slotboom “schokkend, maar niet uniek”.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis ‘schokkend, maar niet uniek’

Via WNL.NL / Het Misdaad Bureau op NPO Radio 1


Afgelopen week kwam er een vernietigend rapport uit van de Inspectie na onderzoek binnen de vrouwengevangenis Nieuwersluis in Utrecht. Conclusie was dat gevangenispersoneel zich richting de gevangenen schuldig maken aan (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Zoals seksueel getinte opmerkingen, tongzoenen, orale bevrediging, pesten, schreeuwen, schelden en ongelijke behandeling.

‘Schokkend, maar niet uniek’

“Schokkend. Zeker als je hoort dat dit al jaren aan de gang is en dat het systematisch is”, zegt Slotboom. “Maar dit gebeurt ook bij mannen. Zij ervaren ook seksuele intimidatie en verkrachting. Dat komt alleen minder naar boven dan bij vrouwen. Los van het feit dat dit heel ernstig is. Dit gebeurt in meer gevangenissen. Dit is niet uniek.”


“Het is soms een overlevingsstrategie voor zo’n vrouw”, reageert forensisch psycholoog Vivienne de Vogel. “Veel vrouwen in detentie hebben trauma’s in hun verleden meegemaakt. Helaas is het zo dat als je trauma’s meemaakt, je kwetsbaar bent om opnieuw slachtoffer te worden. Er zit een cirkel in van misbruik dat maar door en door gaat.”


De Inspectie wil dat er snel ingegrepen wordt. Zo ligt er een eis op tafel dat gedurdende een dagprogramma minstens één vrouwelijke gevangenismedewerker aanwezig is. Daarnaast moet er van de Inspectie ook een aparte opleiding komen voor mensen die in een vrouwengevangenis gaan werken. Er moet ook een meldpunt komen waar vrouwelijke gedetineerden melding kunnen maken zonder dat bewakers of overig gevangenispersoneel daar weet van heeft.


Lees het hele artikel van WNL hier

bottom of page