top of page

Een open brief aan Brianna Hamblin

“Oh lieve Brianna, we begrijpen je pijn…”

Op 23 juli 2021 ging er plots een filmpje van Spectrum News 1 Viral. In het filmpje is te zien dat Brianna Hamblin, de reporter die op het punt stond een nieuwsfragment op te nemen, wordt aangesproken door een voorbijganger. Vervolgens wordt ze meerdere keren seksistisch en racistisch benaderd en geïntimideerd. Dit is een open brief van een van onze teamleden aan Brianna.

Lieve Brianna,

Een paar dagen geleden kreeg ik van mijn vriend een filmpje doorgestuurd op Instagram. De caption luid: “Veel verontwaardiging op sociale media over mannen die reporter lastigvallen op straat.”

Ik krijg wel vaker dit soort filmpjes doorgestuurd sinds we SafeHaven hebben opgericht maar vanaf het begin van de video merkte ik dat deze anders was. Deze raakte me meer dan anderen.

Op het filmpje was te zien dat jij je aan het klaarmaken was om live te gaan voor een nieuwsfragment van Spectrum News 1, waar je verslaggeefster bent. Vlak voor je wil starten, wanneer de camera net draait, word je aangesproken door een voorbijganger. “Ik wil niet op camera hoor, wat zie je er mooi uit trouwens.”

Ik schrok me een ongeluk. Niet van de opmerking, want hoe ongepast die ook is, dat heb ik helaas vaker gehoord. Nee, van jouw reactie. Het ongemak in je blik en je houding is meteen af te lezen. Ik voel plaatsvervangende angst voor jou.

De man gaat door: “Je bent bloedheet,” zegt hij, waarop je vriendelijk bedankt. Ondertussen blijft de man je aanspreken. Hij vraagt waarom je voor de camera staat, wat je hier doet, op welk net het fragment wordt uitgezonden. Ondanks het feit dat je aanzienlijk steeds ongemakkelijker wordt, blijf je professioneel en geef je netjes antwoord op de vragen van de voorbijganger. “Kijk,” zegt de man, “daarom kan ik niet alleen zijn met een zwarte vrouw, ik kan die verdomde witte meisjes niet uitstaan.”

Het seksisme, de seksuele intimidatie en het racisme gaan je te ver. Ik zie het aan alles. Er wordt ingezoomd op haar gezicht en wat ik zie staat voorgoed op mijn netvlies gebrand. Een blik van schaamte, ongemak, verdriet, pijn en angst. Dat gevoel dat we allemaal herkennen.

Wat een pijnpunt in de samenleving legt jouw ervaring bloot. En niet alleen de ervaring, ook jouw reactie, die we allemaal zo goed kunnen begrijpen. De angst die je voelt om er iets van te zeggen en de woede die je voelt als je het over je heen laat komen. Het feit dat we nog steeds als objecten worden behandeld, niet zonder een opmerking hier of daar over straat kunnen en altijd in die angst moeten leven, het is verdomde oneerlijk. Oh lieve Brianna, we begrijpen je pijn. Daarom zullen we je fragment altijd blijven delen. Om maar niet te vergeten dat deze vorm van geweld nog dagelijks veel te veel mensen treft. En we zullen jouw woorden blijven herhalen: “De brutaliteit van de mannen die zulke dingen tegen me zeggen blijft me verbazen. Waarom denk je dat vrouwen op die manier willen worden aangesproken? Dit is niet charmant. Het is grof en ongemakkelijk.” Liefs, Rona
Disclaimer: Brianna heeft deze videobeelden zelf gedeeld op haar Twitter account. Wij zouden deze beelden nooit delen zonder haar toestemming.

3 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page