top of page

Een brief voor iedereen die niet werd geloofd

Bijgewerkt op: 10 feb. 2022

Een brief voor iedereen die niet werd geloofd…

Deze is voor iedereen die uitkwam voor wat hem/haar was overkomen maar niet werd geloofd of begrepen. En ook aan degenen die hun verhaal (nog) niet hebben kunnen/durven delen of twijfelen aan zichzelf en hun verhaal. Als jij dit bent, hoop ik dat je de volgende woorden goed in je opneemt, want ja, jou verhaal doet er toe. Jij doet er toe.

Ik weet niet wat je hebt meegemaakt, ik weet niet wie je bent, maar er is één ding dat ik zeker weet: het was niet jouw schuld. Ook als je daar zelf anders over denkt of de mensen om je heen je hebben verteld dat dit wel zo was. Wellicht ben je gaan geloven dat je het anders aan had moeten pakken. Dat je anders had moeten reageren. Dat je weg had moeten lopen. Dat je terug had moeten vechten. Dat je niet naar dat feestje had moeten gaan. Dat je niet onder invloed had moeten zijn. Dat je niet met de dader om had moeten gaan. Dat je niet zo had moeten ‘’provoceren.’’ Dat je het zelf uit hebt gelokt. Dat je het had kunnen voorkomen. Ik wil je het volgende zeggen: het is allemaal niet waar. De enige die schuldig is, is degene die over jou grens is gegaan. En nee, het was ook niet jouw schuld als:

Je geen nee hebt gezegd.

Je terug bent gegaan naar de dader.

Je vrienden bent gebleven met de dader.

Je voordat/tijdens/nadat dat het gebeurde aardig bent geweest tegen de dader.

Je eerst wel iets met hem of haar wilde, maar je van gedachten veranderde.

De dader een familielid of vriend/vriendin was.

Het de dader je partner of date was.

Je s’ nachts over straat liep.

Je een kort rokje aan had.

Je mee hebt gewerkt.

Je lichaam reageerde met fijne gevoelens.

Je bevroor.

Je niet meteen besefte hoe erg het was.

Je onder invloed was.

Je gedwongen of gemanipuleerd werd om ja te zeggen.

Het had nooit mogen gebeuren. Wat ze ook tegen je hebben gezegd, jij hebt dit niet verdiend en bent op geen enkele manier schuldig aan wat er is gebeurd. Jij hoeft je niet te schamen voor wat je wel of niet hebt gedaan. Die schaamte is niet van jou, die hoort bij de dader. Het spijt me, dat toen jij zo dapper naar voren stapte, er mensen waren die jou niet serieus namen of zelfs de schuld bij jou neer legden. Het spijt me, dat er niemand was die voor je op kwam. Je verdiende bescherming en veiligheid. En dat verdien je nog steeds, ook als het lange tijd geleden is gebeurd. Er had naar je geluisterd moeten worden, daar had (en heb) je recht op. Juist de mensen die je zo hard nodig had op dat moment hadden er voor je moeten zijn.

Hoe ‘’klein’’ je ook denkt dat het is of hoe klein of onbelangrijk anderen het ook hebben gemaakt. Je hebt je niet aangesteld. Het enige dat belangrijk is ben jij. Het heeft je pijn gedaan, misschien wel kapot gemaakt. Ook als je er van overtuigd bent dat de dader ‘het niet zo bedoelde.’ Al zou dat zo zijn, jij hebt het volste recht om al je emoties te voelen. Je verdriet, je boosheid en wat er ook maar te voelen valt. Je verdient het om te verwerken wat jou is overkomen.

Maar ook als je hier (nog) niet aan toe bent, dan mag jou verhaal er zijn. Ook als je je verhaal (nog) niet tot in detail wilt delen. Dat maakt je pijn of de ernst van de gebeurtenis niet minder. Niemand heeft ‘’recht’’ op jouw verhaal. Ook niet als het mensen zijn die dicht bij je staan. Niemand mag voor jou bepalen wat jij wel en niet deelt. Ik hoop dat je blijft zoeken naar de mensen die je wel geloven en naar je luisteren. Ze zijn er. Misschien heb je het al aan meerdere personen verteld en geloofden ze je allemaal niet. Dat is ontzettend verdrietig en oneerlijk. En toch hoop ik ook echt met heel mijn hart dat je de moed niet opgeeft en blijft delen.

Ik hoop dat je ondertussen weet dat ik je sowieso geloof. Ik geloof dat je alles hebt gedaan wat je kon doen op dat moment. Je hebt alles ingezet om de situatie zo goed mogelijk door te komen op dat moment. Dat weet ik zeker. En ik hoop dat jij dat ook steeds meer mag gaan geloven.

Liefs,

Lily Lily van Lakerveld is vrijwilliger in de ouderenzorg en een van onze ambassadeurs. Ze wil graag bijdragen aan een maatschappij waarin we open en eerlijk kunnen praten over seksueel geweld. Uit ervaring weet ze hoe belangrijk het is om te weten dat er mensen zijn die bereid zijn om te luisteren en je niet zullen veroordelen.

7 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page