top of page

"Als je niet snel seks met me hebt, maak ik het uit."

Ervaringsverhaal anoniem (20)

Seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen een relatie. Het is een lastig thema. Ook bij dit thema komt het grijs gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag om de hoek kijken. Wanneer gaat iemand over jouw grens en wanneer kan je een ander hiervoor verantwoordelijk stellen? Het zijn vragen die bij veel van ons spelen. Vandaag het verhaal van een anonieme schrijver over haar ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen een relatie. Mijn eerste vriendje kreeg ik toen ik 15 was. We verschilden enorm van elkaar, maar toch werden we ‘verliefd’. Het was de soort liefde die je op films ziet. De intense, korte, uitputtende soort met een lichtelijk dramatisch einde.

Tijdens onze eerste date keken we een film, maar van de film zagen we niet veel. Hij was mijn eerste zoen, ik zijn tweede. En hij wilde al snel verder. Dat ging mij een stapje te ver. En van mijn ouders heb ik geleerd dat ik verder moest gaan als ik er klaar voor was. Dus we wachtten, maar hij werd ongeduldig. Op een dag lagen we samen op bed en hij zei tegen mij: "laten we het maar gewoon doen, we kunnen toch niet eeuwig wachten." Ik keek hem met een schuin oog aan en zei: "We hoeven toch ook niet eeuwig te wachten, alleen nog eventjes, tot het goed voelt." Hij rolde met zijn ogen en zei: "Als je blijft wachten tot het goed voelt, zal dat moment nooit komen. We moeten het gewoon doen, het is geen big deal of zo." Maar zo voelde het voor mij wel, als een big deal. Ik heb hem geërgerd naar huis gestuurd, maar eenmaal weer alleen in mijn eigen bed begon ik toch te twijfelen. Misschien had ik het toch moeten doen. En misschien heeft hij gelijk en is het ook geen big deal. De gedachte dat ik me misschien wel enorm aanstelde begon zich in mijn hoofd te planten en maakte zijn weg naar mijn overtuiging. Toen ik precies op dat moment een berichtje kreeg van hem met daarin: ‘Als je er niet snel klaar voor bent, maak ik het uit’, knapte er iets in mij.


Op onze volgende afspraak ontmaagde hij me en ik heb er tot de dag van vandaag nog spijt van. In tegenstelling tot andere verhalen die ik heb gehoord had ik geen pijn, was ik niet bang en voelde het eigenlijk best oké. Maar dat was het niet, want ik deed het tegen mijn zin in. Bovendien heeft deze ervaring een slechte basis gelegd voor onze relatie. Want naarmate de tijd vorderde, liet ik keer op keer dingen tegen mijn zin in gebeuren. Tot huilende seks aan toe. Ik moet eigenlijk zeggen; deed hij dingen tegen mijn zin in. Want hoe vaak de gedachten ‘ik had het duidelijker moeten zeggen,’ of ‘zo erg was het niet,’ of erger nog ‘het was ook gewoon mijn schuld,’ ook in mijn hoofd opkomen, ik weet dat het niet mijn schuld is. Want de ander heeft altijd een keuze. Ik heb af en toe nog steeds last van wat er destijds is gebeurd. Ik heb nu een hele fijne relatie, maar soms herleef ik de momenten dat er grensoverschrijdende dingen zijn gebeurd.

Ik heb me in het begin een tijd niet veilig gevoeld als ik seks had en ik kon me niet ontspannen. Maar ik weet dat ook dat er mag zijn. Ik vind het nog steeds moeilijk om te accepteren en te erkennen dat iemand mijn grenzen over is gegaan. Maar ik leer elke dag weer dat dit niet mijn fout was en dat het enige wat ik er nog aan kan doen, anderen helpen is. Mijn verhaal delen en anderen inspireren om hetzelfde te doen. Om samen taboes te doorbreken en het gesprek te openen. Want ermee zitten mag, hulp vragen mag, erover praten mag. We zijn immers allemaal mensen.


Er zijn weinig legitieme, betrouwbare en valide cijfers bekend van de hoeveelheid mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaken. Naar schatting gaat het om meer dan de helft van alle vrouwen en ongeveer 30% van alle mannen in Nederland*, maar in de praktijk ligt dit getal waarschijnlijk veel hoger. Naar partnergeweld en seksueel geweld binnen een relatie is ook nauwelijks expliciet onderzoek gedaan in Nederland. Naar schatting is er in 8% van de gevallen van huiselijk geweld (ook) sprake van seksueel geweld. Maar er zijn vaak alleen cijfers bekend van aangiften of meldingen bij slachtofferhulp. Maar jij bent niet alleen! Aangifte doen, melding maken of erover praten kan lastig zijn. Dit maakt dat we nooit kunnen weten hoeveel mensen dit daadwerkelijk meemaken. Bij Safehaven bieden we een veilige plek om te verwerken, te informeren, te lezen, luisteren en praten. Wil je toch melding maken, aangifte doen of professionele hulp? Raadpleeg dan de factsheet op onze website. *Disclaimer: deze cijfers zijn helaas niet inclusief; er is niet duidelijk wat er met mannen en vrouwen wordt bedoeld en er wordt niks vermeld over LHBTI’ers.

4 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven
bottom of page