top of page

Ja, gewoon over praten, toch?

Blog van een anonieme student (23)

Op SafeHaven geven we jou en anderen de mogelijkheid om een verhaal te delen over seksueel grensoverschrijdend gedrag: een situatie waarin iemand een grens van jou is overgegaan. De waarheid is dat dit vaak gebeurt, maar een andere kant van de munt is dat seksuele relaties ook heel fijn en mooi kunnen zijn. Vandaag deelt een 23-jarige student een eerste blog in een reeks over grenzen, seks en positieve ervaringen. Voor iedereen die zich afvraagt: “is seks eigenlijk wel iets om van te genieten?”

Daar ga ik dan… praten over een goed en positief seks leven terwijl ik weet dat het voor vele andere niet altijd het geval is. Ik hoop dan ook dat jullie mijn blogs niet zien als pronkstuk of schreeuw om aandacht maar als hulpmiddel. Een hulpmiddel om te zien hoe het wel kan, hoe je je grenzen kan aangeven en hoe je beide van seks kan genieten. Laat ik voorop stellen dat mijn seksleven niet de norm is, niks moet en alles mag, zolang jij je er prettig bij voelt. Jij bepaalt voor jezelf wat jouw ideale seks leven inhoudt. Voel ook vooral geen druk na het lezen van deze blog. Als je na mijn eerste blog denkt; hier heb ik niks aan! Stop dan vooral met lezen. Denk je; Hey hier kan ik nog wel eens wat van opsteken, voel je meer dan welkom om mijn terugkerende blogs te volgen.

Licht zenuwachtig stelde ik de vraag aan mijn vriend: “Vind je het goed als ik blogs ga schrijven over mijn, maar ook ons seksleven?” Zijn eerste reactie was: "Ja, moeten er gewoon over praten toch?" Ik merkte aan zijn hele houding en manier van praten dat hij dit echt meende. Zijn antwoord op deze vraag is een van de redenen waarom wij, op dit moment van ons leven, een perfecte match zijn. Ik wil het graag van de daken schreeuwen; ‘Forever together!!!,’ maar ik weet ook hoe lastig dat kan zijn in de wereld waarin wij leven.

‘Gewoon over praten toch’ is het motto dat wij vanaf onze eerste date hebben aangehouden. Wij hebben elkaar ontmoet tijdens het begin van de corona crisis. Voor de corona crisis bestonden mijn weken uit hard studeren, hard werken maar ook vooral hard van de bak gaan (studenten-taal voor erg veel drinken). Na een aantal jaar in mijn studentenstad heb ik hier en daar wel wat scharrels opgepikt. Ik heb altijd leuke, veilige en vooral spannende one night stands gehad. Naar mijn mening is dit super leuk, maar voor eventjes.. Ik ben een relatie persoon. Ik zorg graag voor mensen en deel mijn herinneringen graag met iemand.

Het is niet altijd even makkelijker om aan te kaarten tijdens het daten; dat het best zo zou kunnen zijn dat je ex-scharrel ook op het terras zit. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat mijn vriend ook flink van het studentenleven heeft genoten. Het is ook niet altijd makkelijk om de meisjes tegen te komen waarmee hij het bed heeft gedeeld. Toch doet het me goed, ik zie hoe netjes en aardig hij elk meisje gedag zegt. Aan het begin van onze relatie hebben we veel gesprekken gehad over one night stands. De mooiste conclusie die ik uit deze gesprekken kan halen is dat iedereen behoeftes heeft. Het meisje is geen slet, omdat ze veel seks wil. Je bent niet minderwaardig als je als jongen veel meisjes hebt gehad. Zolang je er over praat is er niks aan de hand.

Praten doen wij veel; praten over het nieuws, documentaires, het weer, maar ook over seks. Zie het als een soort reflectieverslag binnen je relatie. Vaak vinden deze gesprekken ‘s avonds in bed plaats, soms na de seks, soms gewoon op een random moment. Wij spreken duidelijk naar elkaar uit wat we fijn vinden, hoe we bepaalde dingen zien en hoe onze lichamen in elkaar zitten.

Ik kan begrijpen dat dit soms best lastig kan zijn. Als je net samen bent of van jezelf niet gewend bent om over dit onderwerp te praten. Een tip die ik je dan kan meegeven is: ga op zoek naar een opening (figuurlijk niet letterlijk) in het gesprek. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je partner duidelijk voor een seksuele handeling te bedanken, er een grapje van te maken of de seks van die dag een cijfer te geven. Ik wil nogmaals benadrukken dat ik me heel erg goed kan voorstellen dat dit lastig of awkward kan zijn. Maar het is belangrijk samen je grenzen te verleggen of juist je grenzen te bewaken. Grenzen bepalen staat voor mij gelijk aan praten, praten, praten en nog eens praten! En soms hoeft er ook even niet gepraat te worden, je kan soms ook gewoon lekker genieten...

Wil je ook jouw verhaal insturen via de website? Dat kan! Graag zelfs. Door het delen van jouw verhaal help je jezelf en een ander in het verwerkingsproces. Deel je verhaal hier.


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page