top of page

"Weten dat je niet alleen bent, is een essentieel onderdeel van herstel."

Bijgewerkt op: 27 okt. 2023

Interview met SafeHaven ambassadeur Tijn de Jong

Eens in de zoveel tijd interviewen we iemand die zich op welke manier dan ook inzet voor een veilige, open en inclusieve samenleving, tegen seksueel geweld en voor het doorbreken van taboes. Vandaag lees je het interview met Tijn de Jong, ambassadeur van SafeHaven.


Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

“Mijn naam is Tijn Caro Hanna de Jong. Ik ben theatermaker (en studeer dit jaar af van de Koningstheateracademie in Den Bosch), acteur en activist. Daarnaast ben ik trans en identificeer ik me als non-binair.

In het dagelijks leven ben ik naast mijn studie actief op Instagram (@TijnBlijftZacht). Dit is enkele jaren geleden begonnen. In het ontdekken van mijn genderidentiteit heb ik enorm veel gemist; er was simpelweg heel weinig over te vinden, laat staan goeie representatie in de media. Hierdoor heb ik lang zelf rondgelopen met het gevoel dat er iets niet klopte. Toen sociale media (specifiek Instagram) opkwam, maakte dat voor mij een wereld van verschil. Ik volgde vooral Amerikaanse trans personen. Toch miste ik Nederlandse representatie. Vanuit dit gemis ben ik actief geworden op Instagram.


Hoe ben je met SafeHaven in aanraking gekomen?

“Ik ben benaderd door de initiatiefnemers van SafeHaven. Naast het delen van mijn ervaring als trans en non-binair persoon, zet ik me ook in voor seksueel welzijn en veiligheid. Helaas heb ik in mijn leven seksueel geweld mee gemaakt. Ik heb persoonlijk de vooroordelen en stigma’s ervaren en hoeveel negatieve invloed dat heeft gehad op mijn herstel. Een veilige plek is zo essentieel. Dat is ook waarom ik direct enthousiast was om ambassadeur te zijn van dit prachtige initiatief.”


Hoe draag jij bij aan een veilige, open en inclusieve samenleving?

“Ik probeer voornamelijk een veilig, zacht en empathisch mens te zijn. Ik probeer taboes te doorbreken, me te verplaatsen in andermans ervaringen en me bewust te zijn dat mijn ervaring/kijk niet dé ervaring/kijk is. Een veilige, open en inclusieve samenleving begint bij jezelf. Ieder mens heeft vooroordelen, daar ontkom je niet aan. Dat maakt je geen slecht mens. Maar het gaat om bewustzijn creëren dat de blik waarmee je kijkt, niet een universele ‘waarheid’ is. Ik ervaar bepaalde nadelen, die andere niet ervaren. Maar ik ervaar weer bepaalde nadelen niet, die andere wel weer ervaren. Stilstaan bij de privileges die ik heb is voor mij essentieel.

Daarnaast probeer ik mij bezig te houden met verschillende thema’s als: gender- en seksuele diversiteit, intersectioneel feminisme, LHBTQIA+ empancipatie en rechten, seksueel welzijn en gezondheid (& educatie). In de kern gaat het allemaal over radicale gelijkheid.” Waarom vind je het werk dat SafeHaven doet belangrijk? “Juist omdat ik weet hoe belangrijk een veilige plek is, vind ik het fantastisch wat SafeHaven doet. Weten dat je niet alleen ben, is een essentieel onderdeel van herstel. De schaamte doorbreken, beseffen dat je geen verantwoordelijkheid draagt aan wat er is gebeurd, weten dat er NIKS mis is met jou maar met de daders. Dit horen kan een enorm verschil maken.”


Als je voor een dag de baas van de wereld zou zijn, wat zou dan het eerste zijn dat je deed?

“Jeeeeeetje, dit is echt een onmogelijke vraag. Ik zou absoluut niet de baas van de wereld willen zijn, ook niet voor 1 dag. Ik ben op geen enkele manier in staat een HELE wereld te baas te zijn, zou het ook niet willen. Ik zou niet weten waar ik zou moeten beginnen ook; het redden van het milieu, het stoppen van oorlogen, welvaart eerlijk verdelen over de wereld, wegnemen van grenzen, wereldwijd toegang tot educatie en gezondheidszorg, kapitalisme bestrijden? Hier in Nederland is al meer dan genoeg te doen. En dan zou ik in een dag al niet kunnen kiezen; armoede aanpakken, de wachtlijsten voor de GGZ en gender gerelateerde zorg wegnemen, LHBTQIA+ geweld uitbannen, seksueel welzijn en veiligheid garanderen, racisme en discriminatie aanpakken, het schoolsysteem herorganiseren? Het is te veel om op te noemen.”


Wie vind jij dat wij echt moeten interviewen? Laat het ons weten via onze Instagram, LinkedIn of Facebook!

5 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page