top of page

Ongewenst aangeraakt tijdens het slapen

Ervaringsverhaal Michelle (23)

Wakker worden en erachter komen dat er dingen met jou gebeuren die je helemaal niet wil. Verstijven en niet weten wat je moet doen of niet eens beseffen dat er iets gebeurt wat niet oké is. Het overkwam de 23-jarige Michelle. Zij werd in haar slaap ongewenst betast. “Toen ik 19 was, had ik voor het eerst een vriendin,” vertelt Michelle aan mij tijdens ons gesprek. Ik was nog niet echt uit de kast voor mijn ouders of de rest van mijn omgeving, maar het was de eerste keer dat ik echt met iemand aan het daten was.”

Na een tijdje liep dat stuk en ontmoette ze al snel iemand anders uit de omgeving Amsterdam. “Met haar was het meteen raak, het voelde meteen goed. Uiteindelijk hebben we een paar maanden gedatet, maar op een gegeven moment liep het toch ook weer stuk. We gingen niet met ruzie uit elkaar of zo, maar het voelde gewoon niet meer goed voor mij.”

“Hey ik ben in de buurt, zal ik anders even langs komen om je nieuwe plekje te bekijken?” Een paar maanden later verhuisde Michelle naar een studentenwoning. Eenmaal gesetteld kreeg ze een berichtje: “Hey ik ben in de buurt, zal ik anders even langs komen om je nieuwe plekje te bekijken?” “Ik twijfelde meteen,” vertelt ze. “Ik wist niet goed wat voor bedoelingen ze hiermee had. Ze zou die middag ook rechtstreeks van een feestje komen, dus ik wist niet goed wat ik ermee aan moest. Toen ze zei dat ze wel kon blijven slapen voelde het nog ongemakkelijker. Waarom nodigt ze zichzelf uit, dacht ik? Maar voor de grap zei ik: neem dan maar je luchtbed mee, dan kun je daarop slapen. Toen de vrouw, waarmee ze al die tijd had gedatet, die avond aankwam, had ze echter geen luchtbed bij zich. “Het was ook meer als grapje bedoeld,” vertelt Michelle, “dus sliep ze bij mij in bed.” “Toen ik wakker werd merkte ik dat ze mij in mijn slaap aan het betasten was.”

“Die avond hebben we seks gehad. Met wederzijdse toestemming, dat wel, maar toch voelde het uiteindelijk niet goed. Dat zei ik ook tegen haar. Ik had wederom het gevoel alsof zij meer gevoelens voor mij had dan ik voor haar en dat voelde niet oké. Ik wilde het niet meer.” Uiteindelijk zijn ze gaan slapen. Maar toen Michelle, toen nog op onverklaarbare wijze, midden in de nacht wakker werd, merkte ze dat er iets niet klopte. Tot haar verwarring en grote verbazing merkte ze dat haar ex-vriendin haar in haar slaap aan het betasten was. “Ik heb altijd al heel intense dromen gehad, vanaf dat ik nog maar een klein meisje was, dus eerst dacht ik dat ik het misschien droomde. Ik was heel erg in de war en toen ik weer in slaap viel wist ik nog steeds niet of het nou echt was gebeurd.” “Ik denk dat ze zelf ook niet goed wist waarom ze het deed.”

Toen Michelle de volgende ochtend wakker werd, wist ze nog steeds niet of wat ze die nacht had ervaren nou echt was gebeurd. "Ze maakte er ook een beetje een grapje van, waardoor ik nog meer in de war raakte. Ook geloofde ik bijna niet dat het echt gebeurd was. Ik vond het zo’n gekke situatie. Wie gaat er nu iemand betasten terwijl diegene slaapt? Toen ze weer thuis was heb ik haar erop aangesproken, om zeker te weten of het was gebeurd of niet." Michelles vermoedens werden bevestigd. Het was geen droom geweest. Vervolgens heeft ze haar ex-vriendin geconfronteerd en aangegeven dat ze het niet oké vond wat er was gebeurd. “Ik vroeg haar ook, waarom heb je het gedaan? Daar had ze geen antwoord op, of in ieder geval geen duidelijk antwoord. Ik denk dat ze zelf ook niet goed wist waarom ze het deed.”

Na Michelles ervaring heeft ze nog een tijdje last gehad van slaapproblemen. “Ik durfde niet goed te gaan slapen, omdat ik bang was dat er iets zou gebeuren wat ik niet wilde,” vertelt ze. “Gelukkig ben ik daar uiteindelijk redelijk snel vanaf gekomen.” Michelle heeft geen hulp gezocht na haar ervaring. “Dat kwam ook vooral omdat ik me niet goed besefte wat er was gebeurd. Die bewustwording, dat het echt niet oké was, kwam pas veel later.” Ze vertelt dat ze er wel bij stilstond dat het geen fijne ervaring was geweest, maar om daar ook echt iets mee te doen of te accepteren dat het fout was, dat kwam niet in haar op. “Ik vind het lastig het seksueel grensoverschrijdend gedrag te noemen,” vertelt ze. “Ik denk dat dat komt omdat veel ongewenste intimiteiten nog steeds genormaliseerd worden.” Ze vertelt dat ze daarom ook niet wist hoe ze moest reageren. “Als iets niet oké voelt, maar wel als normaal wordt gezien, ga je aan jezelf twijfelen. Ik vind het ook lastig omdat het over mijzelf gaat. Als iemand anders me dit verhaal had verteld, had ik het ongetwijfeld meteen als seksueel grensoverschrijdend gedrag benoemd.”

“Twijfel niet aan jezelf. En ga er met iemand over in gesprek.”

Michelle denkt dat het vooral zou helpen als er meer voorlichtingen komen op school over seksueel grensoverschrijdend gedrag. “Ik had het natuurlijk niet kunnen voorkomen, maar ik had wel sneller kunnen inzien dat het niet oké was wat er was gebeurd.” zegt ze. “Ik denk dat we vooral moeten werken aan het stukje bewustwording. Het accepteren dat je het niet fijn vond, in welke situatie dan ook. En ik zou anderen vooral willen zeggen: twijfel niet aan jezelf!. En ga er met iemand over in gesprek. Iemand die je vertrouwt.” Seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft een ontzettend groot grijs gebied. Wat als seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt ervaren verschilt per land, per cultuur en vooral per persoon. Dit betekent echter niet dat een bepaalde situatie waar jij je niet prettig in voelde niet verkeerd of vervelend kan zijn. Als je iets hebt meegemaakt wat je niet fijn vond, heb je altijd het recht hierover te praten of dit aan te geven bij de betrokkene(n). Jouw grenzen zijn jouw grenzen.

8 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page