top of page

"Je kan het er maar beter niet over hebben, zo is hij nou eenmaal."

Ervaringsverhaal anoniem (19)

Uitgaan met vrienden moet natuurlijk leuk zijn en gelukkig is dat meestal ook zo voor de meesten. Maar helaas kunnen er soms ook situaties ontstaan tijdens het uitgaan waar je je niet op je gemak bij voelt, of waar zelfs een grens wordt over gegaan. Lees hieronder het anonieme verhaal van een vrouw die op haar 19e ongewenst en ongevraagd gezoend werd tijdens het uitgaan.


Toen ik 19 jaar was, dus nu ruim een jaar geleden, nodigde een vriendin me uit om met een paar vrienden van haar uit te gaan naar een groot LHBTI-vriendelijk feest in een club in Utrecht. Ikzelf kende maar twee mensen uit de groep met wie ik ging, maar het waren allemaal vrienden van vrienden, dus het leek me leuk om mee te gaan.


Op het feest kon je van die lichtgevende sticks krijgen waarbij je kon kiezen uit drie kleuren: groen betekende single, oranje betekende ‘het is ingewikkeld’, en rood betekende bezet. Ik koos rood en maakte van de sticks rode armbanden en kettingen, zodat het duidelijk was dat ik niet geïnteresseerd was in enige vorm van flirten of fysiek contact. De vriendin met wie ik ging had me al gewaarschuwd dat de mensen op dit feest nogal losbandig konden zijn.

Het feestje was in eerste instantie gezellig. Ik danste met mijn vrienden en het was leuk. Op een gegeven moment ontmoette ik één van de jongens die ook bevriend was met de vriendin met wie ik ging. Ik was lekker aan het dansen, en opeens pakte die jongen mijn hoofd vast, bracht zijn hoofd bij de mijne en probeerde mij te zoenen. In eerste instantie was ik erg verward, mede omdat de anderen uit de groep van te voren zeiden dat hij gay was. Ik duwde hem meteen weg en zei “what the fuck?”. Toen zei hij “Zo, jij bent ook niet gezellig!” Ik rende gelijk weg. Ik brak in tranen uit en voelde me verward. Ik voelde me meteen heel erg schuldig tegenover mijn vriend, en ik wist niet of ik het aan hem zou moeten vertellen. Ik vertelde het aan mijn vrienden en zij zeiden dat ik het er maar beter niet over kon hebben en het beter zou zijn als mijn vriend dit niet wist. Volgens hen zou dit alleen maar tot drama leiden. Die jongen was nou eenmaal zo, zeiden ze. Blijkbaar zei de jongen zelfs “Oh deze heb ik nog niet gehad,” voordat hij mij ongewenst zoende.


Ik voelde mij ontzettend vies en vooral schuldig. Door wat mijn vrienden mij vertelden heb ik het in eerste instantie niet tegen mijn vriend gezegd. Pas een maand later heb ik het toch verteld. Mijn vriend was niet boos, maar wel teleurgesteld dat ik het niet eerder verteld had. Mijn vrienden gaven mij het gevoel dat wat ik had meegemaakt nou eenmaal erbij hoort en normaal is, en zeiden dat ik me vooral stil moest houden erover. Dit heeft me in eerste instantie nog meer verward gemaakt dan ik al was. Het voelde niet goed, maar omdat mijn omgeving er zo op reageerde, ging ik aan mezelf twijfelen en begon ik me alleen maar schuldiger te voelen. Ik wist dat ik hier niets aan had kunnen doen en dat iemand mij ongevraagd en ongewild gezoend heeft, maar door die normalisering door mijn vrienden, aan wie ik dit toevertrouwde, ging ik geloven dat het misschien wèl aan mij lag. Later hoorde ik dat de jongen uit de vriendengroep was gezet, omdat hij dit blijkbaar vaker deed bij meisjes. Toch had ik graag gewild dat degenen aan wie ik dit verhaal toevertrouwde hadden erkend hoe ernstig dit is en dat dit nooit genormaliseerd zou moeten worden.


Ondanks dat het mij overkomen is en ik er veel last van heb gehad, is deze jongen er lange tijd niet verantwoordelijk voor gesteld en ging hij er gewoon mee door, zonder na te denken over wat voor invloed dit kan hebben op de ander. Ik zou dan ook willen meegeven aan anderen dat je je nooit schuldig moet voelen als zoiets jou overkomt, jij kan er niks aan doen en het is niet jouw fout. Alsjeblieft, praat erover met mensen die je vertrouwt als je je niet fijn voelt met een bepaalde gebeurtenis of als je je niet veilig voelt. Laat je stem horen, ook als anderen misschien niet willen luisteren.


Erover praten hoeft natuurlijk niet altijd met mensen in je omgeving. Soms is het juist fijn om er met vreemden over te praten, of met mensen die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt. Hier bij SafeHaven ben je altijd vrij om jouw verhaal te delen, in de vorm van een (anoniem) artikel, blog, of in de community.

10 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

コメント


bottom of page