top of page

Fysieke reacties tijdens seksueel grensoverschrijdend gedrag

Bijgewerkt op: 1 mrt.

Veel slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag kampen met gevoelens van schaamte voor de reacties van hun lichaam tijdens het misbruik.Een zwart-wit foto van een vrouw met donker haar die naar beneden kijkt. De foto is van achteren genomen en de vrouw draagt een hempje of een beha. De foto symboliseert voor ons schaamte bij grensoverschrijdend gedrag. Ook al kan de foto op totaal andere manieren worden geïnterpreteerd.


Vaak is er een machtsverhouding of angst voor de persoon, waardoor het kan zijn dat je hebt gedaan wat de dader van je vroeg, of dat je lichaam bevroor tijdens het misbruik.

Ook kan het zijn dat je lichaam reageert op de handelingen van de dader. Jongens en mannen kunnen een erectie of een zaadlozing krijgen en meisjes en vrouwen kunnen een vochtige vagina krijgen. Dit betekent niet dat je ervan geniet of dat je het wilt. Dit is een automatische reactie van je lichaam op seksuele prikkels. Angst en stress doen alle bloedvaten in het lichaam verwijden, ook rondom het geslachtsdeel. Op die manier kan een erectie of vochtigheid ontstaan. Het krijgen van een lichamelijke respons zegt niets over opwinding of toestemming.


Veel slachtoffers voelen zich schuldig door hoe ze hebben gereageerd of door hoe hun lichaam heeft gereageerd en durven daar vaak niet over te praten. Vaak weten ze niet dat het hele normale reacties zijn van je lichaam en dat je daar niks aan kunt doen. Ook wordt er in het algemeen weinig over gepraat en houdt iedereen dat stukje het liefst voor zichzelf.


Toch kan het helpen om erover te delen, bijvoorbeeld bij je therapeut, of iemand die dichtbij je staat. Vaak zit er op alleen dat stuk al een enorm groot gevoel van schaamte en verdriet, maar het kan je helpen door erover te praten om deze gevoelens te verminderen. Door erover te praten zul je merken dat er geen oordeel op hoeft te zitten. Hoe je lichaam reageert op bepaalde aanrakingen zegt niks over jou, of dat je er van geniet.


Heb je behoefte om hierover te praten? Neem dan eens een kijkje op deze pagina. Daarop staat informatie over instanties waar je terecht kunt.


38 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page