top of page

Parlement Spanje stemt in met 'Alleen ja is ja'-sekswet

De Spaanse Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel waardoor uitdrukkelijke toestemming nodig is voor seks. Alle andere gevallen worden in principe gezien als verkrachting.

Parlement Spanje stemt in met 'Alleen ja is ja'-sekswet

Via NOS


De Spaanse Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel, de zogeheten 'Alleen ja is ja' - wet.  Hierbij is uitdrukkelijke toestemming nodig voor seks. Alle andere gevallen worden  gezien als verkrachting.


Een grote meerderheid van de parlementariërs stemde in met deze wet van de linkse regering. Alleen parlementsleden van de conservatieve Volkspartij (Partido Popular) en de uiterst rechtse partij Vox stemden tegen. De senaat moet nog akkoord gaan, maar dat wordt gezien als een formaliteit.


In de nieuwe wet worden seksueel misbruik en aanranding onder alle omstandigheden gezien als verkrachting, waarop maximaal 15 jaar gevangenisstraf staat. Verder worden "intimiderende" complimenten en de verspreiding van seksueel getinte video's strafbaar gesteld. 


Momenteel staat in de Spaanse wet dat er pas sprake is van verkrachting als de dader gebruikmaakt van intimidatie of geweld.


Lees hier het hele artikel

bottom of page