top of page

Ik ben een vriend

Je vriend heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Hoe kan je er zijn voor de ander? Wat is jouw rol?

Ik ben een vriend

Een van je beste vrienden of vriendinnen laat merken ergens mee te zitten. Langzaam kom je erachter dat het over seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat, hoe ga je hiermee om?

Vertrouwen

Het delen van een nare ervaring of trauma is een grote stap voor iemand die seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt. Probeer de gesprekken die je voert tussen jullie twee te laten. Hoe verleidelijk het ook is om bijvoorbeeld advies te vragen aan een ouder of klasgenoot doe het nog niet. Pas als je vriend of vriendin hier klaar voor is kun je het delen met andere. Niet elke vriendschap is hetzelfde, sommige vrienden spreek je dagelijks andere spreek je 1 x per maand, voel aan hoeveel contant gepast is. Je hoeft diegene niet ineens elke dag een berichtje te sturen als dat onnatuurlijk voelt.

Heb geduld

Soms komen verhalen er in een keer uit, soms duurt het maanden totdat iemand zich helemaal durft te uiten over de gebeurtenis. Elk tempo is oké en probeer geen gesprekken te forceren. Dit betekent niet dat je geen vragen mag stellen, maar probeer niet te veel het voortouw te nemen. Zorg voor een sociaal veilige omgeving in jullie vriendschap die voor jullie goed en gepast voelt.

Professionele hulp

Je wilt er graag voor je vriend zijn maar je bent geen opgeleid hulpverlener. Als je merkt dat steun geven te zwaar wordt of wanneer je merkt dat er te veel verantwoordelijkheid op je schouders ligt, ga samen op zoek naar professionele hulp. In een vriendschap moet je elkaar steunen maar tot een zekere hoogte. Je kan het trauma of de nare ervaring niet oplossen voor een ander, dat moeten ze zelf doen. Voel aan of je vriend of vriendin openstaat voor hulp en ga rustig het gesprek aan. Misschien kunnen jullie samen vooronderzoek doen naar bepaalde zorgverleners of therapieën.

bottom of page