top of page

Ik ben een partner

Wat kan je doen om je partner te helpen en te ondersteunen en het gevoel te geven dat die niet alleen is?

Ik ben een partner

Je staat aan het begin van een nieuwe relatie of komt er na een bepaalde tijd achter dat je partner in het verleden seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt, wat kun je het beste doen?

Luisteren

Zodra je partner het gesprek aangaat probeer dan goed te luisteren en je oordeel uit te stellen. Het is een erg lastig en gevoelig onderwerp dat vaak tijd nodig heeft om aan het licht te komen. Je kan altijd vragen stellen over de gebeurtenis maar ben alert op lichaamstaal, emoties en gevoelens van je partner. Soms merk je aan non verbale communicatie dat er iets aan de hand is, ga het gesprek dan rustig, openminded en begripvol in. Kies een moment waarop je partner en jij in een rustige en veilige omgeving zijn. Het gesprek beginnen net na een trigger of in paniek werkt niet bevorderend.

Geruststellen

Probeer zoveel mogelijk begrip te tonen door er rustig over te praten. Blijven herhalen dat de gebeurtenis en de emoties er mogen zijn. Vraag aan je partner of het oké is om een knuffel te geven als bevestiging van je luisterend oor.

Grenzen bespreken

Misschien voelt het onwennig om afspraken te maken over grenzen maar doe het! Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan trauma’s veroorzaken. Soms worden trauma’s getriggerd door kleine handelingen die misschien niks te maken hebben met seksuele handelingen. Zorg dat zowel jijzelf als je partner bewust zijn over grenzen en triggers. Het woord ‘Nee’ kan erg beladen zijn dus kies misschien voor een ander, gek woord zoals ‘Boterkoek’ als grenzen in de buurt komen.

Verleden achterlaten

Hoe moeilijk het misschien ook is maar probeer de dader buiten jullie relatie te houden. Er mag ruimte zijn voor gesprekken over de gebeurtenis en dader maar focus op de relatie die jullie samen hebben. Wat gebeurd is, hoe hard het ook klinkt, is gebeurd en jij als partner kan daar achteraf niks meer aan veranderen. Wel kun je je partner bijstaan tijdens lastige gesprekken, therapie of aangifteprocedure maar steek zelf geen energie in de dader haten of veroordelen.

bottom of page