top of page

Ik ben een ouder/verzorger of voogd

Welke rol speel je als ouder in het verwerkingsproces van je kind? Hoe kan je je kind het best ondersteunen?

Ik ben een ouder/verzorger of voogd

Het is een van de ergste dingen die je als ouder kunt meemaken; je kind heeft een vervelende en/of traumatische seksuele ervaring gehad. Wat doe je dan? Hoe kun je je kind ondersteunen?

Jouw rol

Als ouder is waarschijnlijk je eerste instinct; beschermen. Misschien heb je het gevoel dat je het voor je kind moet opnemen door bijvoorbeeld aan te dringen of zelfs te dwingen aangifte te doen of erover te praten. Het is als ouder belangrijk om te beseffen dat jij niet degene bent die dit heeft meegemaakt. Hoe sterk je gevoelens van woede, verdriet en bescherming ook zijn, ze mogen nooit op de eerste plek komen. De gevoelens van je kind moeten hier staan.

Geef ruimte

Wat kun je dan wel doen? Wat is de juiste manier om te handelen? Alleerst is het belangrijk om ruimte te geven aan de gevoelens van je kind. Die mogen er zijn, altijd. Door vanaf het begin ruimte te geven aan deze gevoelens laat je je kind weten dat deze welkom zijn bij jou. De kans is dan groter dat je kind zich zal openstellen.

Oordeel niet

Het kan zijn dat je kind in het verwerkingsproces keuzes maakt waar jij niet achter staat, of die jij niet gemaakt zou hebben als jij je in de situatie van je kind zou bevinden. Jij bevindt je echter niet in de situatie van je kind en diep van binnen kan alleen je kind weten wat het beste voor hem/haar/hen is. Probeer daarom te luisteren, te handelen en het gesprek aan te gaan zonder oordeel.

Let op victim blaming

Een van de ergste dingen die iemand die seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt kan gebeuren is niet geloofd worden of de schuld krijgen van hun eigen ouders. Dit kan er niet alleen voor zorgen dat je kind zich volledig voor je afsluit maar het kan ook de band tussen jou en je kind onherstelbaar beschadigen. Let daarom op wat je zegt of uit naar je kind. Wat er ook is gebeurd, het is niet diens schuld.

Jouw verwerking

Als ouder kan het een behoorlijke impact op je hebben als je kind seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft meegemaakt. Daarom is het geen overbodige luxe om hierbij ook aan jezelf te denken. Ook jij hebt iets te verwerken. Belangrijk is wel dat je jouw eigen verwerkingsproces zo doorloopt dat jouw kind hier geen last van heeft. Anders kan hij/zij/hen diens eigen gevoelens misschien aan de kant gaan zetten voor die van jou. Raadpleeg onze pagina ‘goed op weg’ voor een overzicht van organisaties die jou als ouder kunnen helpen in jouw verwerkingsproces.

bottom of page