Ik ben een collega
Je collega heeft je in vertrouwen genomen of je hebt iets vervelends zien gebeuren. Wat kan je doen?
Je merkt spanning op de werkvloer of een collega geeft aan dat er iets aan de hand is. Welke stappen kun je ondernemen om te helpen?
Aanvoelen
Merk je dat een van je collega’s de laatste tijd erg gestrest is zonder duidelijke reden? Of zegt je collega snel nee tegen activiteiten? Ga dan het gesprek aan op een rustig moment. Het gedrag van je collega kan aan verschillende dingen liggen dus ook aan seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer of in privé situaties. Probeer aan te voelen wanneer uw collega het lastig heeft of niet gefocust is. Geef aan dat je altijd even samen kan praten, koffie drinken of even een rondje lopen.
Afspreken
Ons advies is, spreek af buiten werktijden. Als dat niet lukt ga samen in de lunchpauze een rondje wandelen. Door samen af te spreken creëer je meer privacy en voelt je collega zich misschien meer op zijn of haar gemak. Je hoeft tijdens het maken van de afspraak nog niet te benadrukken over wat je het wil gaan hebben. Probeer het luchtig te houden, het kan averechts werken als je direct te diep op het onderwerp ingaat.
Vertrouwenspersoon
In de meeste bedrijven is er een aangestelde vertrouwenspersoon. Deze werknemer biedt een luisterend oor en eventuele verdere hulp als er privé of problemen zijn op de werkvloer. Het betekent niet dat je verplicht bent je collega hierheen te sturen. Je kan ook zelf een afspraak maken om te vragen voor advies op het gebied van gesprekstechnieken of trauma’s. Je collega heeft misschien geen behoefte aan hulp van de vertrouwenspersoon, indien dat zo is respecteer deze keuze.