top of page
Foto van schrijverSafeHaven

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: cijfers & tips

30% van de 16- tot 18-jarigen in Nederland krijgt te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar is dit zelfs 33%. We schrokken van deze cijfers… maar weet dat je er niet alleen voor staat!


In dit artikel vertellen we meer over dit onderzoek en lees je tips waardoor je je weer veilig en comfortabel voelt in jouw eigen lichaam. We geven je een boekentip van een van de beste therapeuten ter wereld, waarmee je op je eigen tempo leert om veerkrachtig te blijven – zelfs in de moeilijkste tijden.


Een meisje met lang blond haar zit op een steen op een grasachtige ondergrond. Zij kijkt uit op de zonsopgang. De zon is overbelicht en daaromheen zit veel geel en oranje licht. Het uitzicht wordt bedenkt door dat licht.


Cijfers seksueel grensoverschrijdend gedrag

Het Nederlands Jeugdinstituut publiceerde deze cijfers over seksueel grensoverschrijdend gedrag onder jongeren in januari 2023. Vrouwen zijn vaker slachtoffer dan mannen. Van de jonge vrouwen van 16 tot 18 jaar is bijna de helft (46%) slachtoffer geweest van seksueel overschrijdend gedrag. In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar is dat meer dan de helft, 52%. Bij jonge mannen gaat het om veel lagere percentages: in de eerste leeftijdsgroep 2,8% en in de tweede leeftijdsgroep 14,5%. 


Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan binnen en buiten de huiselijke kring plaatsvinden, zowel online als offline. In het onderzoek zijn alle vormen van seksuele intimidatie en fysiek seksueel geweld meegenomen. De groep online slachtoffers wordt helaas steeds groter, omdat jongeren op een steeds jongere leeftijd een smartphone krijgen. 


Wanneer is seksueel gedrag grensoverschrijdend?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan heel breed zijn. Eigenlijk verwijst het naar elke ongewenste seksuele handeling, opmerking of toenadering zonder dat jij daarvoor toestemming hebt gegeven. Het kan variëren van verbale intimidatie of een seksueel getint appje waar je niet op zit te wachten, tot ongewenste aanraking en seksueel geweld. 


Vaak voel je zelf intuïtief aan wanneer iemand over jouw grenzen gaat. Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid, hanteert dit vlaggensysteem om te bepalen of seksueel gedrag oké is of niet:


  1. Wederzijdse toestemming: Alle betrokkenen voelen zich er prettig bij en gaan akkoord.

  2. Vrijwilligheid: Er is geen sprake van dwang, manipulatie, beloning of druk. 

  3. Gelijkwaardigheid: De partners zijn gelijkwaardig (leeftijd, intelligentie, macht,…).

  4. Ontwikkeling- of functioneringsniveau. Het gedrag is typisch voor de ontwikkelingsfase waarin je zit, er zijn geen redenen om zich zorgen te maken over het seksuele functioneren.

  5. Context: Het gedrag houdt rekening met de omgeving en het stoort of choqueert niemand.

  6. Impact: Het gedrag veroorzaakt geen fysieke, emotionele of psychische schade bij de persoon zelf of bij het slachtoffer.


Tips om je weer veilig te voelen in je eigen lichaam

Als je seksueel overschrijdend gedrag hebt meegemaakt, heb je hopelijk al stappen gezet om hiermee om te gaan, zoals het zoeken van professionele hulp, erover praten met iemand die je vertrouwt of zelfs aangifte gedaan. Ook het feit dat je op de website van SafeHaven zit en dit artikel leest, is al een mooie stap!


Na het overschrijdend gedrag wil je weer streven naar een gevoel van comfort en veiligheid in jouw eigen lichaam. Leren om je weer stap voor stap veilig te voelen in je eigen lichaam kan een heel proces zijn. Geef ruimte aan jezelf, durf om hulp te vragen, geef aan wat je nodig hebt en laat emoties toe. Dat kan al heel veel bijdragen aan het ervaren van veiligheid in jouw eigen lichaam! 


We geven drie tips die je hopelijk kunnen helpen:


  1. Zelfliefde: Onderzoek toont aan dat positieve zelfpraat en het koesteren van een gezonde relatie met jezelf de basis vormen voor zelfvertrouwen en veiligheid.

  2. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging verhoogt de productie van endorfines, die je humeur verbeteren en je een positiever lichaamsbeeld geven.

  3. Voedingsbalans: Het consumeren van een uitgebalanceerd dieet met voedzame voedingsmiddelen kan je helpen je lichaam te waarderen en gezond te houden.


Boekentip: Why Has Nobody Told Me This Before?

Dit boek van psychologe Dr. Julie Smith is een wereldwijde bestseller waar al meer dan een miljoen exemplaren van verkocht zijn. De New York Times schrijft over het boek: “Dr. Julie is de expert én wijze vriend die we allemaal nodig hebben.” Dr. Julie schrijft in haar boek over vaardigheden die je nodig hebt om met veelvoorkomende levensuitdagingen om te gaan en om de leiding te nemen over je emotionele en mentale gezondheid. 


Het deskundige advies en de coping-technieken zullen je helpen veerkrachtig te blijven, of je nu met angstgevoelens wilt omgaan of met depressies, zelfvertrouwen wilt opbouwen of wil leren om liever voor jezelf te zijn. Why Has Nobody Told Me This Before biedt praktische oplossingen in eenvoudige teksten om snel specifieke informatie en begeleiding te vinden. Het boek zit boordevol bewezen strategieën en biedt een dieper inzicht in hoe je geest werkt. Het geeft jouw inzicht en de hulp die je nodig hebt om jouw geestelijke gezondheid elke dag te bevorderen.


Vind je veilige haven bij SafeHaven

Als je seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt, is het belangrijk dat je weet dat je er niet alleen voor staat. Het delen van ervaringen met anderen kan zorgen voor een gevoel van gemeenschap en begrip. Mocht je vragen hebben of steun nodig hebben, dan staan wij voor je klaar. Je kunt bij ons terecht via social media of via onze community! 


Bronnen


19 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page